četvrtak, 15. prosinca 2011.

NAPADI PANIKE - kako ih nadvladati

NAPADI PANIKE

Jeste li ikada bili u situaciji u kojoj ste iznenada osjetili visok stupanj nelagode, mučninu, vrtoglavicu? Dlanovi su vam bili vlažni od znoja, mišići napeti, a otkucaji srca ubrzani i jači nego inače. Ili ste imali poteškoća sa disanjem?
Oni koji pate od napadaja panike - sasvim sigurno znaju kako izgleda jedan takav napadaj, obično praćen negativnim ili zastrašujućim mislima. Uz jak strah od gubitka kontrole, javlja se i strah za zdravlje. Upravo zbog tih negativnih osjećaja i strahova - obično u ključnim trenucima "povlačite krive konce" i umjesto da smanjite, povećavate intenzitet samog napadaja.
Pa ipak - postoje načini kojima možete vratiti osjećaj kontrole nad sobom kada vas panika napada, bilo da je riječ o panici pred ispitom, razgovorom za zapošljavanje, sastankom o kojem vam ovisi budućnost karijere... ali i suočavanjem sa strahovima od letenja avionom, zatvorenih prostora, visina i sl.
Panični napadi uistinu mogu doslovno oduzeti dah. Osjećaj kao da ćete se ugušiti ili otežano disanje - tipični su znakovi napada panike. Stoga bi bilo vrlo dobro kada biste se tijekom napada panike pokušali usredotočiti na disanje. Upravljanje promjenama u disanju ključno je za smanjivanje svih ostalih simptoma napadaja panike.
Kada postanete svjesni svog daha, počnite ga usmjeravati. Dišite polako. Takav način disanja smanjuje plitko disanje koje je karakteristično za većinu napada. Ako je moguće, stavite ruke na trbuh i duboko udahnite dok se trbuh potpuno ne napuni zrakom. Duboki udisaji pomoći će umiriti i tijelo i um. Korisno je brojati svaki udisaj i izdisaj. U svakom slučaju - koncentracija na disanje će vam pomoći da se umirite.
Ako u žarištu napada uspijete obratiti pozornost na svoje tijelo, vjerojatno ćete zapaziti bol, ukoćenost i napetost tijela. Nekoliko trenutaka pokušajte se usredotočiti na opuštanje tijela jer to olakšava nelagodu i pomaže smanjiti tjeskobne misli. Zategnite i potom opustite svaku grupu mišića. Ruke i noge, ramena i leđa. Obratite pozornost na zasebne grupe mišića, sve do vrha glave. Učinite to i sa mišićima lica (čela, očiju, usnica, ali i jezika, usne šupljine).
Čak i kada vas je napadaj panike sasvim obuzeo, još uvijek ste sposobni spoznati kako su vaši strahovi prešli okvire realnosti. Bez obzira na to što osjećate prestravljenost jer želite da napad što prije završi, vi možete uspostaviti kontrolu nad svojim mislima i usmjeravati ih ka pozitivnijem smjeru. Kada ste suočeni sa negativnim mislima povezanima s napadom panike - pokušajte omesti um i preusmjerite misli. Nastojte misliti o nečem ugodnijem ili o pozitivnim aspektima vašeg života: voljenim osobama, kućnim ljubimcima, omiljenom hobiju. Korisno je razmišljati o nečemu što vas usrećuje ili si predočiti kakvu umirujuću misaonu sliku. Uspjeh možete postići i uz pomoć nekog smješnog vica ili podsjećanjem na lijepe i ugodne trenutke sa svojim najbližima, prijateljima, poslovnim suradnicima. Potvrdite takve misaone akcije pozitivnim izjavama: na primjer, "Ja sam u redu", "Ja sam sigurna/siguran", "To će proći", "Svakog se trenutka osjećam sve bolje i bolje".
Jedan od najefikasnijih načina za suočavanje s panikom i početak upravljanja napadima panike svakako je suočavanje sa svojim strahovima. Ako se napadi javljaju u određenim situacijama kao što su gužve i /ili zatvoreni prostori - NEMOJTE IZBJEGAVATI TAKVE SITUACIJE! Izloženost takvim situacijama pomoći će vam da malo po malo nadvladate paniku i uspostavite kontrolu nad njom.
Ako su napadi panike nepredvidljivi, svejedno ćete se morati suočiti s njima u trenucima kada vas preplavi panika. Zapamtite: Vi možete biti svjesni tijekom svakog napada panike, čak i kada je riječ o neočekivanom i iznenadnom napadu. To će vam pomoći da se nosite sa svojim simptomima. Podsjetite sami sebe da vladate situacijom.
Ukoliko su vaše panike česte, nepredvidljive i vrlo jakog intenziteta - moguće je da će vam biti preporučeni lijekovi kojima je cilj pomoći vam uspostaviti kontrolu nad napadajima panike. Ti lijekovi, poznati kao benzodiazepini, mogu brzo osigurati olakšanje simptoma panike. Ukoliko se napadi javljaju u određenim situacijama (let avionom), mogu se uzeti neposredno prije situacije koja izaziva napadaj (prije ulaska u avion). Benzodiazepini se obično propisuju tijekom početne faze liječenja kao kratkoročni lijek za napadaj panike, i efikasni su kod napadaja koji se javljaju u određenim situacijama.
Antidepresivi su najčešća propisana vrsta lijekova koji se koriste za dugoročnu prevenciju napada panike. Uzimaju se svakodnevno kako bi se oslobodili cjelokupnog osjećaja tjeskobe. Ne djeluju tako brzo kao benzodiazepini, i njihovo djelovanje biti će efikasnije nakon određenog vremenskog razdoblja tijekom kojeg uzimate lijek (obično tjedan do dva). Tada su snaga i trajanje napada panike umnogome oslabljeni.
Ako patite od napadaja panike, uvijek je dobro konzultirati se sa liječnikom. Iako - nije uvijek najsretniji izbor prepustiti lijekovima suočavanje sa napadajima panike. Pokušajte najprije primijeniti neku od ovih tehnika (opuštanje, kontrola disanja, pozitivne misli i misaone slike). Imajte na umu činjenicu kako ove tehnike neće djelovati na svakoga, ali ništa vas ne košta pokušati. Čak i ako napadaj panike ne uspijete zaustaviti, uz pomoć tih tehnika oslabiti ćete ga i uspostaviti kakvu-takvu kontrolu nad njim. Uz strpljenje, upornost i ustrajnost - napadima panike može se upravljati.
TIJEKOM VREMENA NAUČITI ĆETE PREPOZNATI POČETNE SIMPTOME NAPADA I USPOSTAVITI KONTROLU NAD NJIM - ODNOSNO, OVLADATI NJIME. VI STE, SASVIM SAM SIGURNA, PUNO HRABRIJI NEGO ŠTO MISLITE!