srijeda, 30. studenoga 2011.

Cooking around the world - kuhanje širom svijeta


I nešto što bi moglo biti zabavno. Voljeli kuhanje ili ne, po svoj vas prilici može zabavljati eksperimentiranje. Čak i pod uvjetom da su vaši eksperimentalni "pokusi vezani za štednjak, tavice, posudice svih vrsta i veličina. Brrrr... mogli biste komentirati - dosta mi je kuhanja, štednjaka, tavica, padela i posudica, dosta mi je svakodnevnog pranja posuđa, dosta mi je uloge domaćice, puna mi je kapa vječnih "gladuša" kojima sam okružena. Čim pomislim na kuhinju - osjećam kako me oblija hladan znoj, tlak mi se laganini penje i penje - čini se, mogao bi probiti plafon, samo kada bi mi glava bila šuplja, ili bar imala kakav, dimnjak, ispušni ventil... što god...
I ja vam vjerujem. I meni se dešavalo. No bila bi uistinu šteta ne probati nešto novog. Imate nekoliko mudrih mogućnosti za svoje voljene "gladuše". 
1. Možete ih zaposliti kao svoje pomoćnike, a posjedujete li onu tako tipičnu žensku sposobnost "smekšivanja" muških srdaca - nije nemoguće kako bi se i sami mogli ponuditi za mjesto glavnog eksperimentatora (iliti kuhanja). No, u tom slučaju budite oprezni i ne donosite brze i nepromišljene odluke. Muškarci znaju biti izvrsni eksperimentatori u kuhinji, ali pri tom, proporcionalno njihovoj vještini eksperimentiranja - morate biti spremni i na njihov gotovo nevjerojatan talenat za prljanje svega što dotaknu (što, dakako, nije uvjet - na doticanje mislim). Dakle, oprez: što biste više voljeli raditi? Eksperimentirati ili pospremati za eksperimentatorom? I pri tom još i punih usta hvaliti rezultate eksperimenta, ma kakvi oni bili?
2. Odraditi eksperiment ubacivši tu i tamo i koju svoju ideju (primjerice: duplu dozu chilija)?
3. Jednostavno sve uzeti kao zabavu i dobro se zabaviti, a poslije i kušati nešto novo, nešto što ste do sad mogli kušati samo u skupim restoranima. Čime bi vam kuhinja ostala besprijekorno čista - jednako kao i vaš novčanik (ne čini li vam se kako je on ionako vrlo mršav posljednjih godina, i još uvijek nastavlja sa dijetom, reklo bi se: sve rigoroznijom).
Što god odabrali, ja vam želim prijatnu zabavu, uspješno privođenje eksperimenta kraju i uživanje u vašem vlastiotom gastronomskom specijalitetu!
P.S: Keep temperature of your gas stove on low, and when you bake on tava, flip them before they get any brown spots. In Saudia Arabia make them with some eggs and milk, and they make them smaller. You can try this version too. It's verry healthy food - spcial in the winter.
Dakle, u prijevodu: smanjite temperaturu plina pri pečenju na minimum i ostavite tako. A kada ih pečete u tavi pritišćite ih, okrenite i izvadite prije no što postanu smeđe (zagore). U Saudijskoj Arabiji rade ih uz dodatak jaja i/ili mlijeka, i nešto su manje. Inače su vrlo zdrava hrana, osobito zimi. :)



A evo i malo nama "bliže" - talijanske kuhinje. Iz koje nam stiže ovaj vrlo ukusan Đenovski specijalitet. Svakako ga morate probati - vrlo ukusno jelo, s neograničenim mogućnostima eksperimentiranja. Savršeno za isprobavanje svih vaših inovativnih ideja. Slično pizzi - nije pizza. Probajte, ma što učinili, gotovo vam mogu zajamčiti da ćete ostati živi! :)




I na kraju, ali jednako vrijedno, ništa manje ukusno - i multifunkcionalno (obzirom na opasku o čiliju) - meksičko jelo. Ne baš tradicionalno. Prije bi se moglo svrstati u grupu hrane "prilagođene našem suvremenom, brzom načinu života), ali još uvijek s onom karakterističnom meksičkom komponentom (i laganog "prislanjanja" na teksašku gastronomiju). Dakle, evo i ukusne zadovoljštine za pripadnice ljepšeg spola (nikako ne i slabijeg). Ako se pitate zašto je ovaj prijedlog za kulinarsko eksperimentiranje zauzeo posljednju poziciju - odgovor je vrlo, vrlo jednostavan. Poznajete li kojeg velikog ili malog "dječarca" koji bi ovaj post imao volje i koncentracije čitati do zadnjeg retka? Točno... :)